Prípadné pozastavenie platieb z EK sa prijímateľov eurofondov nedotkne

14.05.2014 Bratislava

Bratislava 14. mája (TASR) - Prijímateľov eurofondov, ktorí konajú v súlade so zmluvou a majú schválené žiadosti o platbu, sa prípadné pozastavenie platieb z Európskej komisie (EK) nedotkne. Uviedol to tlačový odbor Ministerstva financií (MF) SR pre TASR v reakcii na kritiku nezaradených poslancov Národnej rady (NR) SR Miroslava Beblavého a Radoslava Procházku. Správa audítorov EK podľa nich ukazuje zlyhanie vnútroštátneho systému kontroly čerpania eurofondov.

Európski audítori kontrolovali vzorku projektov z eurofondov, ktoré už predtým dvojstupňová slovenská kontrola uznala za bezchybné. Opoziční poslanci v utorok (13. 5.) upozornili na to, že vo väčšine z nich našli závažné pochybenia. To podľa nich znamená, že slovenskí audítori buď nevedia, alebo nechcú skutočne kontrolovať projekty z eurofondov. Zároveň vyjadrili obavu, že na možné prerušenie či krátenie čerpania eurofondov doplatia obyčajní ľudia, mestá a obce.

Rezort financií to odmieta a poukázal na to, že za pravicovej vlády boli prerušené platby, respektíve pozastavených päť operačných programov.

K výzve, aby vláda zverejnila správu o audite čerpania eurofondov a urýchlene navrhla opatrenia na odstránenie nájdených nedostatkov, sa pripojila aj europoslankyňa Anna Záborská (KDH). "Zneužívaním európskej solidarity pílime pod sebou konár, na ktorom sedíme," zdôraznila.

"Vzhľadom na to, že v zmysle požiadavky EK je obsah návrhu správy dôverný, nie je možné v súčasnosti poskytnúť bližšie informácie k záverom auditu. To znamená, žiadnu správu MF SR ani zverejniť nemôže, keďže finálna správa nebola ministerstvu doručená. Ministerstvo financií s EK aktívne komunikuje s cieľom vysvetlenia prípadných nejasností," dodal tlačový odbor rezortu.
 

Vyberte región